Pneumologie

Pneumologia este specialitatea medicală care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator, prin mijloace nechirurgicale.
Este recomandat să mergeți la un consult pneumologic dacă observați simptome ca: dificultăți în respirație, transpirație în timpul nopții, tuse (productivă sau nu sau cu sânge), wheezing (șuierat în piept), semne de oboseală la efort mic (chiar și la îmbrăcat), dureri toracice.

Diagnosticarea medicală se face în urma anamnezei, a unor investigaţii clinice şi paraclinice (spirometrie, examen spută, analize de laborator, ecografie pleurală, bronhoscopie, radiografie pulmonară, tomografie computerizată toracică).

Există trei tipuri principale de boli pulmonare:

1. Boli pulmonare obstructive – sunt boli ale căilor respiratorii care provoacă îngustarea sau blocarea căilor respiratorii. Principala simptomatologie acuzată de pacienți este dificultatea de a respira. Cele mai întâlnite boli pulmonare obstructive sunt astmul, emfizemul și bronsita cronică.

2. Boli pulomare restrictive – sunt boli care afectează tesutul pulmonar prin apariția de cicatrici sau inflamarea acestuia, împiedicând astfel dilatarea suficientă a plămânilor. Plămânilor li se diminuează funcția de a inspira oxigen (oxigenarea) și de a expira dioxidul de carbon. Pacienții cu aceste afecțiuni au sentimentul că nu au suficient aer și că nu pot respira adânc. Cele mai cunoscute boli pulmonare restrictive sunt fibroza pulmonară și sarcoidoza.

3. Boli ale circulației pulmonare – acestea afectează vasele de sânge ale plamânilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sânge. Deseori, aceste boli pot afecta și funcția cardiacă.

Majoritatea bolilor pulmonare implică de fapt o combinație a acestori tipuri de afecțiuni.

Tratamentul cu rezultate pe termen mediu şi lung se bazează adesea şi pe terapii complementare

MEDICI

 1. Dr. Davidescu Lavinia- medic primar pneumolog
 2. Dr. Kiss Emese Timea- medic specialist pneumolog
 3. Dr. Crișan Marilena- medic specialist pneumolog și medic primar pediatru
 4. Dr. Alin Suciu- medic rezident pneumolog
 5. Dr. Matei Crina- medic rezident pneumolog
1. Spitalul Privat Pneumologie+
ambulator clinic în contract cu CAS
Locația:
Strada Gheorghe Doja nr. 1A, Oradea, Bihor

ORAR:
L-V: 08:00-20:00

Numere de telefon:

2. Ambulator clinic

Locația:
Strada Gen. Magheru nr. 48, sp. comercial, bloc C, Oradea, Bihor

ORAR:
L-V: 08:00-20:00

Numere de telefon:
  3. Ambulator clinic

  Locația:
  Strada 1 Decembrie 1918 nr. 8, Beiuș, Bihor

  ORAR:
  L-V: 08:00-20:00