Otorinolaringologie (ORL)

ORL este prescurtarea termenului otorinolaringologie, care desemnează ramura medicală cu ajutorul căreia sunt prevenite, diagnosticate şi tratate afecţiunile urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și sinusurilor. ORL a devenit o specialitate de sine stătătoare la sfârșitul secolului al XIX lea, până atunci afecțiunile specifice acesteia intrând în spectrul medicinei interne.

Otorinolaringologul sau medical specialist ORL deține aptitudini de terapeut și de chirurg, și tratează afecțiunile:

1.Nasului, cum ar fi sinuzita, rinita alergică, polipii nazali, perforația de sept nazal, deviația de sept
2.Gâtului, cum ar fi laringita, faringita, oreionul, amigdalita
3.Urechilor, cum ar fi otita, eustachita, tinitusul, furunculii canalului urechii, dopurile de sulf, pierderea auzului, leziunile la nivelul urechilor 

Investigații și analize ORL avansate
În cazul unor afecțiuni, este posibil ca medicul să fie nevoit să apeleze la o serie de investigații ORL avansate, cum ar fi endoscopia nazală, laringoscopia sau timpanografia, în funcție de organul afectat.

Endoscopia nazală
Endoscopia nazală este o analiză în profunzime a foselor nazale și a canalelor sinusoidale. Aceasta se realizează cu ajutorul unei tije subțiri, endoscopice (la capătul tijei se află o cameră cu lumină), care se introduce, pe rând, în fiecare fosă nazală și avansează până în zona rinofaringelui, aflată în spatele nasului. Endoscopia nazală se realizează cu anestezie locală și prezintă un grad minim de disconfort pentru pacient. 

Endoscopia laringiană și faringiană
Similar cu endoscopia nazală, cea laringiană și faringiană (numită și examen fibroscopic laringian) se folosește de o sondă endoscopică pentru vizualizarea zonei laringiene și faringiene și pentru examinarea corzilor vocale. Și această procedură se realizează cu anestezie, prin urmare prezintă un discomfort minim pentru pacient. 

Laringoscopia
Laringoscopia este o manevră de vizualizare a bazei limbii și a laringelui. Se efectuează cu gura larg deschisă, după care medicul va introduce o oglindă de mici dimensiuni în spatele gâtului și va solicita pacientului să scoată anumite sunete, pentru examinarea mișcării corzilor vocale. Deși se poate efectua cu anestezie locală (spray anestezic) laringoscopia presupune un anume grad de disconfort, care diferă de la pacient la pacient. Disconfortul este adesea însoțit de un reflex de regurgitație, care dispare imediat ce procedura s-a încheiat. 

Timpanograma
Timpanograma presupune măsurarea volumului de aer din urechea medie, alături de mobilitatea membrane timpanice și a lanțului osicular, atunci când sunt transmise sunete. Timpanograma se realizează prin inserarea unui dispozitiv cauciucat în urechea externă, care va emite un sunet menit să declanșeze reflexul acustic la nivelul urechii medii. Răspunsul emis de aceasta este înregistrat în formă de grafic, eliberat imediat după încheierea procedurii, și este analizat de către medic.

Alte investigații
Suita de investigații și analize ORL include și:

Studiul reflexului stapedian (analiza integrității lanțului de osișoare din urechea medie)
Videonistagmografia (investigație video a sistemului vestibular)
Măsurarea otoemisiunilor acustice (măsurarea funcționalității urechii prin examenul otoemisiunilor acustice spontane și provocate)
Audiograma tonală (test auditiv de bază care presupune măsurarea nivelului de auz ca răspuns la emiterea unor semnale sonore, la intensități diferite, la nivelul fiecărei urechi).

Când se merge la un consult ORL?
Consultul ORL poate fi unul de rutină, mai ales dacă există antecedente de boală, sau un consult necesar, atunci când apar anumite simptome.

Simptome
Este important să mergi la un consult ORL dacă manifești unul sau mai multe din simptomele enumerate mai jos:

-Probleme de respirație nazală
-Sângerări nazale
-Stare de amețeală sau vertij
-Tinitus (țiuit persistent în urechi)
-Simț al mirosului diminuat
-Dureri la nivelul sinusurilor
-Inflamație în gât (durere sau usturime la înghițire)
-Urgențe ORL

Este important să mergi de urgență la un consult Orl dacă prezinți următoarele simptome:
-Sângerări nazale neîntrerupte
-Sângerări ale urechilor
-Auz diminuat
-Pierderea vocii fără motiv aparent
-Imposibilitatea de înghițire
-Noduli limfatici (ganglioni) suprainflamați (vizibili prin piele cu ochiul liber)
-Secrețiile nazale purulente


MEDICI

 1. Dr. Bonaciu Radu
1. Spitalul Privat Pneumologie+
ambulator clinic în contract cu CAS
Locația:
Strada Gheorghe Doja nr. 1A, Oradea, Bihor

ORAR:
L-V: 08:00-20:00

Numere de telefon:

2. Ambulator clinic

Locația:
Strada Gen. Magheru nr. 48, sp. comercial, bloc C, Oradea, Bihor

ORAR:
L-V: 08:00-20:00

Numere de telefon:
  3. Ambulator clinic

  Locația:
  Strada 1 Decembrie 1918 nr. 8, Beiuș, Bihor

  ORAR:
  L-V: 08:00-20:00