DLCO & Pletismografie
Ce este DLCO & Pletismografie?
Pletismografia și măsurarea DLCO – transferul gazos prin MAC (membrana alveolo-capilară)
Pletismografia și testarea capacității de difuziune a monoxidului de carbon (DLCO sau TLCO) sunt unele dintre testele funcției pulmonare cele mai valoroase.
Pletismografia reprezintă “standardul de aur” pentru măsurarea volumelor pulmonare, mai ales în context de restrictie ventilatorie,de ex in fibrozele pulmonare de cauze multiple Examinarea poate evalua corect
- restricția ventilatorie, prin calculul capacității pulmonare totale, evaluare utilă în fibroza pulmonară sau în boala pulmonară obstructiva cronica
- retenția de aer, prin calculul volumului rezidual, analiză deosebit de utilă în astmul vechi și în BPOC sau emfizem pulmonar
- hiperinflația, respectiv creșterea capacității pulmonare funcționale, totale și reziduale.
DLCO măsoară capacitatea plămânilor de a transfera gazele din aerul inhalat în celulele roșii sangvine din capilarele pulmonare (cele mai mici vase de la nivelul plămânilor). DLCO evaluează proprietățile membranei alveolo-capilare, mai ales ușurința cu care se deplasează oxigenul la celulele rosii din capilarele pulmonare. DLCO poate fi influențat de factori care modifică proprietățile membranei, de schimbările în hemoglobină și de volumul de sânge capilar circulant.
- Testul pentru DLCO este convenabil si usor de efectuat pentru pacient, putând fi chiar mai facil decât Spirometria de bază.
Căror pacienți le este indicată investigația și ce patologii poate diagnostica Pletismografia cu DLCO?
Utilitatea testelor funcționale complexe constă în:
- diferențierea între astm și BPOC;
- evaluarea fibrozelor pulmonare,pneumopatiilor interstitiale fibrozante din colagenoze
- evaluarea impactului emfizemului in BPOC
- evaluarea bolilor neuromusculare;
- evaluarea bolilor pulmonare vasculare (cum ar fi tromboembolismul sau hipertensiunea arterială pulmonară);
- evaluarea riscului preoperator la pacienții cu indicații de rezecție pulmonară (tumori, infecții cronice, leziuni cronice cu impact funcțional);
- evaluarea impactului expunerii profesionale sau domestice la diferite substanțe chimice/mucegai etc;
- evaluare post-COVID (indiferent de aspectul imagistic pulmonar).
Programează o consultație
Pentru a rezerva o programare la Clinica Davidescu vă rugăm să sunați sau să completați formularul de rezervare de mai jos și un membru al personalului vă va contacta în scurt timp.
Cum se realizează pletismografia
Pletismografia pulmonară este o investigație neinvazivă care testează precis modul de funcționare a plămânilor. Procedura identifică exact cât de mult aer ajunge în plămâni după o inspirație profundă și cât de mult aer rămâne după o expirație forțată. La aceasta se adaugă o serie de alți parametri legați de volumele de aer circulante la nivelul plămânilor. Pentru testul DLCO, pletismografia pulmonară este investigația convenabilă și ușor de realizat pentru pacient, fiind o procedură mai simplă comparativ cu spirometria.
Pletismografia pulmonară este o investigație neinvazivă, simplă și ușor de tolerat de pacient. Testul în sine durează mai puțin de 20 de minute, în cursul cărora se obțin toate datele necesare pentru a putea cuantifica exact funcția pulmonară a pacientului. În timpul testului pacientul realizează o serie de manevre respiratorii voluntare, așa cum îi sunt indicate de medic, ceea ce permite aparatelor de măsurare a presiunii și pentru a putea calcula volumele circulante de aer din plămâni.
Pletismografia pulmonară se realizează într-o incintă ermetică de sticlă, iar senzorii specifici din interiorul acestui spațiu etanș măsoară cele mai fine modificări de presiune ca urmare a respirației pacientului care este evaluat. Un element de măsurare este inclus și în pipa pe care o ține pacientul în gură și care măsoară exact fluxul de aer și presiunea din gură. Alți senzori atașați prin curele la nivelul cutiei toracice înregistrează modificările de volum. Datele sunt corelate, analizate și centralizate furnizând medicului informații exacte despre funcția pulmonară.
Pentru realizarea pletismografiei pulmonare pacientul este măsurat și cântărit și va primi toate explicațiile legate de procedura în sine. Pe toata perioada testul acesta va respira doar pe gură.
Toate etapele testului sunt repetate de pacient de cel puțin două ori, pentru ca datele obținute să fie validate. Între teste există o pauză de câteva minute pentru ca ritmul respirațiilor să revină la normal. Pe parcursul testării pacientul poate vedea medicul și poate auzi indicațiile acestuia.
Calitatea informațiilor furnizate de acest test depinde în bună măsură de cooperarea pacientului și de efectuarea corectă a manevrelor respiratorii indicate de medic. Uneori este posibil ca testul să fie repetat după administrarea unui medicament pe cale inhalatorie cu efect bronhodilatator. În acest caz testul se va relua după circa 15-20 minute.
Testul de pletismografie pulmonară se poate realiza și pentru copii, condiția necesară fiind ca pacientul pediatric să coopereze cu medicul în cursul investigației.
Cum te pregătești
Testul nu implică o pregătire specială, dar pentru un rezultat care să reflecte cât mai corect starea plămânilor și capacitatea lor de funcționare este necesar să nu fumezi cu o oră înainte de test și să consumi alcool în ziua testului. Este util că nu faci exerciții fizice în ziua testului și să stai în repaus înainte cu 30 de minute înainte de realizarea testului de pletismografie pulmonară.
Pentru confortul personal este util ca pacientul să poarte haine lejere (fără curea, sutien și haine strâmte), care nu strângă pieptul sau abdomenul. Pacientul trebuie să poată respira confortabil și amplu, iar hainele strâmte pot afecta corectitudinea rezultatelor.
Pacienții vor lua medicația uzuală, dar este util să informeze medicul care interpretează rezultatul despre terapia zilnică pe care o urmează. O altă recomandare se referă la alimentația înainte de test care trebuie să fie ușoară și în cantitate redusă, fiind evitate alimentele care pot provoca balonare și gaze abdominale.
După investigație este posibil să apară o stare ușoară de oboseală și amețeală, rareori însoțită de durere de cap, ca urmare a efortului voluntar respirator. Aceste senzații sunt pasagere și starea normală revine în circa 20 de minute.
Când este indicată investigația
Pletismografia pulmonară este „standardul de aur” pentru măsurarea volumelor pulmonare, mai ales atunci când există obstrucție ventilatorie. Examinarea poate evalua corect următoarele disfuncții pulmonare și patologii:
- Boala pulmonară restrictivă și restricția ventilatorie, urmare a unui defect funcțional caracterizat printr-o capacitate pulmonară totală redusă care nu este asociată cu anomalii ale fluxului de aer expirator sau rezistenței căilor respiratorii, provocate de afectarea țesutului pulmonar din cauza unor afecțiuni ale pleurei, a peretelui toracic sau a aparatului neuromuscular.
- Fibroza pulmonară sau alte afecțiuni pulmonare vechi care au afectat țesutul pulmonar.
- Astm, alte dificultăți de respirație și dificultate de inspirație profundă.
- Durere toracică.
- Tuse și mai ales tuse cu secreții.
- Retenția de aer în astmul cronic.
- Boala fumătorilor.
- Hiperinflația, respectiv creșterea capacității pulmonare funcționale, totale și reziduale.
Măsurarea difuziunii prin membrana alveolo-capilară (testul DLCO) este necesar în diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni precum:
- Fibroza pulmonară.
- Sclerodermie
- Hemoragie alveolară.
- Hipertensiunea pulmonară.
- Lupus eritematos.
- Sindrom Sjogren și al altor boli autoimune care afectează plămânii.
- Poliartrită reumatoidă.
- Cifoze, cifoscolioze.
În funcție de procedura chirurgicală și diagnostic pletismografia pulmonară și testul DLCO pot fi necesare înaintea unor intervenții chirurgicale.
Contraindicații
Pletismografia pulmonară și testul DLCO se fac la indicația medicului specialist, astfel că în principiu acesta cunoaște statusul pacientului. În linii mari investigația nu are contraindicații, dar există câteva situații când testul poate fi amânat sau, mai rar, este contraindicat mai ales pentru că sunt necesare manevre de respirație voluntare care pot fi dureroase sau imposibil de realizat de către pacient.
Printre contraindicatii se numără:
- Hemoptizia acută.
- Boli infecțioase pulmonare.
- Pneumotorax.
- Patologie cardiovasculară necontrolată.
- Anevrisme (dilatări) de vase toracice, abdominale sau cerebrale (risc crescut de rupere în timpul manevrelor).
- Operație oculară, cerebrală, abdominală sau toracică recentă.
- Afecțiuni acute sau simptome de răceală, greață, dureri de cap etc.
Interpretarea rezultatelor
Rezultatele furnizate de pletismografia pulmonară și de testul DLCO depind de o serie de factori. În primul rând antecedentele pulmonare ale pacientului, iar la acestea se adaugă vârsta, sexul, nivelul de hemoglobină din sânge, greutatea corporală.
Valorile care exced parametrilor normali pot indica medicului care evaluează rezultatele tipul anomaliei funcționale a plămânului. Cu toate acestea valori anormale ale volumelor respiratorii sunt asociate cu mai multe patologii pulmonare, astfel că rezultatele pletismografiei sunt interpretate în raport cu alte investigații clinice și paraclinice (radiologice, de sânge).
Afectarea funcției pulmonare depinde nu doar de factori interni, astfel că poate să fie consecința unor factori externi cum sunt: slăbiciunea musculaturii respiratorii după un accident vascular cerebral sau a unor afecțiuni ale coloanei vertebrale și a cuștii toracice.
Pletismografia pulmonară și de testul DLCO sunt teste funcționale necesare care alături de alte investigații pot duce la stabilirea unui diagnostic de certitudine și ulterior a unui tratament adecvat patologiei.
Prima vizită la clinica Davidescu
Testul nu implică o pregătire specială, dar pentru un rezultat care să reflecte cât mai corect starea plămânilor și capacitatea lor de funcționare este necesar să nu fumezi cu o oră înainte de test și să consumi alcool în ziua testului. Este util că nu faci exerciții fizice în ziua testului și să stai în repaus înainte cu 30 de minute înainte de realizarea testului de pletismografie pulmonară.
Echipa noastră de medici. este pregătită să lucreze cu dumneavoastră și să vă ghideze pe dvs. și pe cei dragi prin acest proces. La Clinica Davidescu, ne focusăm pe construirea încrederii pacientului deoarece acest lucru permite ca diagnosticul să fie cât mai precis posibil, astfel dezvoltând soluții personalizate care îl pot ajuta.
Programează o consultație
Pentru a rezerva o programare la Clinica Davidescu vă rugăm să sunați sau să completați formularul de rezervare de mai jos și un membru al personalului vă va contacta în scurt timp.
Lista de prețuri
Consultație pneumologie medic primar | 250 Lei |
Consultație pneumologie medic specialist | 200 Lei |
La Clinica Davidescu consultația fiecărui pacient va implica:
- întocmirea unui istoric medical complet
- efectuarea unui examen clinic
- diagnosticare și prescriere tratament
- urmarire și monitorizare a evoluției tratamentului
De ce să alegeți Clinica Davidescu?
Clinica noastră este prima alegere pentru chirurgia toracică datorită îngrijirii de top și a personalului experimentat. Echipa noastră de chirurgi toracici a efectuat numeroase intervenții chirurgicale de-a lungul anilor, ceea ce le oferă atât lor, cât și pacienților noștri, o mare experiență în acest domeniu. Folosim echipamente și tehnologii de ultimă generație, oferind cel mai înalt nivel de siguranță pentru clienții noștri.
Sistemele noastre de monitorizare permit actualizări constante pentru a ne asigura că pacienții beneficiază întotdeauna de cel mai bun tratament disponibil. Avem programări flexibile, prețuri competitive și o locație convenabilă, ceea ce ne face o alegere clară pentru cei care caută servicii de chirurgie toracică de calitate.
Suntem aici să acordăm grijă și atenție pacienților noștri
La Clinica Davidescu, specialiștii in chirurgie toracică colaborează cu experți din mai multe specialități pentru a vă oferi o îngrijire completă. Acești experți alcătuiesc echipa dumneavoastră de îngrijire integrată și includ radiologi, patologi, pneumologi, gastroenterologi, oncologi și medici din multe alte specialități, precum și asistenți medicali, echipă multidisciplinară personalizată în funcție de nevoile dvs. individuale
Având toată această expertiză într-un singur loc, îngrijirea dumneavoastră este discutată în cadrul echipei extinse, rezultatele testelor dvs. sunt disponibile rapid, iar programările sunt stabilite în mod coordonat.
Echipa medicală
Curiozitatea ne ajută să continuăm să evoluăm și să ne dezvoltăm practicile pentru a le oferi pacienților cele mai bune rezultate posibile pentru nevoile lor.
Credem într-o abordare individualizată a îngrijirii pacienților, de aceea ne susținem personalul și medicii noștri prin educație, formare și expunere continuă la cele mai recente cercetări și practici medicale.
Lector Univ. Dr. Lavinia Davidescu
MEDIC PRIMAR PNEUMOLOG
- Ecografie generală
- Explorări funcționale respiratorii
- Endoscopie bronșică
- Managementul tulburărilor respiratorii în timpul somnului- somnologie nivel I și II
- Managementul tulburărilor respiratorii în timpul somnului- ventilație non-invazivă
Dr. Kiss Emese
MEDIC SPECIALIST PNEUMOLOG
- Endoscopie bronșică
- Somnologie, polisomnografie și ventilație
- Ultrasonografie toraco-pulmonară
Dr. Mago Cristian
MEDIC SPECIALIST PNEUMOLOG
Dr. Stela Haidu
MEDIC PRIMAR PNEUMOLOG
- Explorări funcționale respirator
Clinica Davidescu se implică de ani de zile în studii clinice, în efortul de a le oferi pacienților expunerea la cele mai recente metode, susținute științific, de tratament și îngrijire.
Recenzii fantastice pentru medicii noștri
Mulțumim tuturor persoanelor care ne-au apreciat calitatea serviciilor și au dorit să ne lase un review pe Google sau Meta.