Diabetologie

Diabetologia este o ramură a medicinei interne care se specializează în tratarea pacienților ce suferă de diabet. Diabetul cuprinde un grup de boli metabolice caracterizat în principal prin valori crescute ale glicemiei (zahărului) în sânge (hiperglicemie), fie din cauza producției inadecvate de insulină, fie pentru că celulele răspund prost la aceasta, sau ambele. Este de trei tipuri:

Diabet de tip 1, în care organismul nu produce destulă insulină. Frecvența acestuia este mult mai scazută decât a diabetului de tip 2, având cauze genetice și autoimune. Apare mai ales la tineri, care sunt nevoiți să își injecteze insulina pentru tot restul vieții. De asemenea, trebuie să își monitorizeze atent nivelurile glicemiei, având o dietă strictă și făcându-și analize de sânge des.
Diabet de tip 2, datorat producției insuficiente de insulină și/sau rezistenței celulelor la aceasta. Aproximativ 90% din cazurile mondiale de diabet sunt de acest tip, iar prevalența continuă să crească.
Unele persoane își pot scădea valorile glicemiei doar prin scădere în greutate, regim alimentar sănătos și multă activitate fizică, însă diabetul este o boală care se agravează lent și poate ajunge să necesite medicație (initial antidiabetice orale, ulterior injecții cu insulina). Persoanele supraponderale și cele obeze au un risc foarte mare de a dezvolta diabet de tip 2, în special în cazurile în care grăsimea este situată predominant în zona abdominală.

Acest tip de grăsime semnifică faptul că organele interne și vasele de sânge sunt invadate de țesut adipos, ceea ce le îngreunează și modifică funcțiile. Acest lucru duce la apariția de boli cardiovasculare și la dereglări metabolice. Alți factori de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2 sunt sedentarismul, alimentația nesănătoasă, vârsta înaintată, bagajul genetic (rude de sânge cu această boală).

Diabet gestațional, afectează femeile gravide. Este foarte important ca orice femeie însărcinată să își controleze glicemia, acest lucru având impact asupra complicațiilor la naștere și a sănătății copilului. Persoanele cu diabet gestațional au un risc mai mare de a dezvolta pe parcursul vieții și diabet de tip 2, de aceea este cu atât mai important ca acestea să se îngrijească în acest sens.

Principalele simptome: sete exagerată (polidipsie), foame exagerată (polifagie), oboseală, vedere încetoșată, scădere inexplicabilă în greutate, respirație cu miros de acetonă, greață, vărsături, dureri abdominale, urinări frecvente (poliurie), infecții care nu se vindecă, răni care nu se închid, senzații de furnicături la nivelul membrelor etc.

Prediabetul este o stare premergătoare apariției diabetului de tip 2, în care glicemiile sunt crescute în mod frecvent, însă nu îndeajuns încât să poată fi încadrate ca diabet. Este important ca persoanele cu această afectare să facă mișcare cât mai multă, să mănânce sănătos și să își controleze glicemiile, putând în acest fel să amâne apariția diabetului și a complicațiilor sale.

MEDICI

 1. Dr. Țiril Gabriela- medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
1. Spitalul Privat Pneumologie+
ambulator clinic în contract cu CAS
Locația:
Strada Gheorghe Doja nr. 1A, Oradea, Bihor

ORAR:
L-V: 08:00-20:00

Numere de telefon:

2. Ambulator clinic

Locația:
Strada Gen. Magheru nr. 48, sp. comercial, bloc C, Oradea, Bihor

ORAR:
L-V: 08:00-20:00

Numere de telefon:
  3. Ambulator clinic

  Locația:
  Strada 1 Decembrie 1918 nr. 8, Beiuș, Bihor

  ORAR:
  L-V: 08:00-20:00