Luni – Vineri : 08:00 – 20:00

Sâmbătă – Duminică : Închis

Diabetul zaharat, nutriție și bolile metabolice Oradea

Despre diabetul zaharat, nutriție și bolile metabolice

Diabetologia este o ramură a medicinei interne care se specializează în tratarea pacienților ce suferă de diabet. Diabetul cuprinde un grup de boli metabolice caracterizat în principal prin valori crescute ale glicemiei (zahărului) în sânge (hiperglicemie), fie din cauza producției inadecvate de insulină, fie pentru că celulele răspund defectuos la aceasta, sau ambele. Este de trei tipuri:

Diabet de tip 1, în care organismul nu produce destulă insulină. Frecvența acestuia este mult mai scăzută decât a diabetului de tip 2, având cauze genetice și autoimune. Apare mai ales la tineri, care sunt nevoiți să-și injecteze insulina pentru tot restul vieții. De asemenea, trebuie să își monitorizeze atent nivelurile glicemiei, având o dietă strictă și făcându-și analize de sânge des.

Diabet de tip 2, datorat producției insuficiente de insulină și/sau rezistenței celulelor la aceasta. Aproximativ 90% din cazurile mondiale de diabet sunt de acest tip, iar prevalența continuă să crească.

Unele persoane își pot scădea valorile glicemiei doar prin scădere în greutate, regim alimentar sănătos și multă activitate fizică, însă diabetul este o boală care se agravează lent și poate ajunge să necesite medicație (initial antidiabetice orale, ulterior injecții cu insulina). Persoanele supraponderale și cele obeze au un risc foarte mare de a dezvolta diabet de tip 2, în special în cazurile în care grăsimea este situată predominant în zona abdominală.

Acest tip de grăsime semnifică faptul că organele interne și vasele de sânge sunt invadate de țesut adipos, ceea ce le îngreunează și modifică funcțiile. Acest lucru duce la apariția de boli cardiovasculare și la dereglări metabolice. Alți factori de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2 sunt sedentarismul, alimentația nesănătoasă, vârsta înaintată, bagajul genetic (rude de sânge cu această boală).

Clinică diabetologie, nutriție și boli metabolice

Diabet gestațional ce afectează femeile gravide. Este foarte important ca orice femeie însărcinată să își controleze glicemia, acest lucru având impact asupra complicațiilor la naștere și a sănătății copilului. Persoanele cu diabet gestațional au un risc mai mare de a dezvolta pe parcursul vieții și diabet de tip 2, de aceea este cu atât mai important ca acestea să se îngrijească în acest sens.

Principalele simptome: sete exagerată (polidipsie), foame exagerată (polifagie), oboseală, vedere încețoșată, scădere inexplicabilă în greutate, respirație cu miros de acetonă, greață, vărsături, dureri abdominale, urinări frecvente (poliurie), infecții care nu se vindecă, răni care nu se închid, senzații de furnicături la nivelul membrelor etc.

Prediabetul este o stare premergătoare apariției diabetului de tip 2, în care glicemiile sunt crescute în mod frecvent, însă nu îndeajuns încât să poată fi încadrate ca diabet. Este important ca persoanele cu această afectare să facă mișcare cât mai multă, să mănânce sănătos și să își controleze glicemiile, putând în acest fel să amâne apariția diabetului și a complicațiilor sale.

Nutriția constă în a avea o dietă echilibrată și a consuma cantități adecvate de nutrienți esențiali necesari pentru o sănătate optimă. Persoanele supraponderale sau cu obezitate sunt mai predispuse să dezvolte sindromul metabolic. Factorii de risc în dezvoltarea sindromului metabolic sunt:

 • niveluri scăzute de colesterol HDL
 • niveluri ridicate de trigliceride
 • exces de grăsime în jurul taliei
 • rezistență la insulină
 • tensiune arterială mai mare de 130/85 mmHg

Bolile metabolice implică perturbări la nivel celular, care au ca rezultat niveluri alterate de hormoni, enzime și proteine care afectează funcționarea normală a organismului.  Adoptarea unei abordări proactive pentru gestionarea acestor afecțiuni este esențială pentru obținerea unor rezultate bune în materie de sănătate; în afară de concentrarea asupra schimbărilor în materie de alimentație și exerciții fizice, solicitarea de asistență profesională atunci când este nevoie este esențială pentru persoanele care se confruntă cu diabetul, nutriția și bolile metabolice.

Când ar trebui să fac o programare la diabetolog sau la un specialist în boli metabolice?

Cele mai multe dintre tulburările asociate cu sindromul metabolic nu au semne sau simptome evidente. Un semn care este vizibil este circumferința mare a taliei. Iar dacă glicemia este ridicată, s-ar putea să observați semnele și simptomele diabetului – cum ar fi creșterea setei și a urinării, oboseala și vederea încețoșată.

Dacă aveți diabet, este important să vorbiți cu un profesionist din domeniul sănătății cât mai curând posibil. Un diabetolog, un nutriționist sau un medic specialist în boli metabolice vă poate oferi sfaturi specializate și programe adaptate nevoilor dumneavoastră individuale.

Trebuie remarcat faptul că monitorizarea și controalele regulate sunt esențiale pentru a evita complicațiile grave ale diabetului și ale altor boli metabolice, chiar dacă vă simțiți bine sau credeți că starea dumneavoastră este sub control. În plus, în funcție de gravitatea și tipul de boală metabolică, pot exista tratamente disponibile care să vă îmbunătățească calitatea vieții. Consultând un expert în acest domeniu, acesta poate ajuta la detectarea timpurie a oricăror modificări, astfel încât acestea să poată fi abordate cât mai curând posibil.

Programează o consultație

Pentru a rezerva o programare la Clinica Davidescu vă rugăm să sunați sau să completați formularul de rezervare de mai jos și un membru al personalului vă va contacta în scurt timp.

Clinica Davidescu este aici pentru tine

Clinica noastră este mândră oferă servicii complete pentru persoanele care se luptă cu diabetul și alte boli metabolice conexe. Profesioniștii noștri cu experiență în domeniul sănătății oferă planuri de nutriție personalizate, tehnici de monitorizare a glicemiei, asistență prin terapie fizică și consiliere pentru a ajuta clienții să își gestioneze afecțiunea. Oferim, de asemenea, coaching pentru dietă și stil de viață pentru a ajuta la susținerea obiectivelor pe termen lung.

Accentul pus pe prevenirea diabetului ne permite să identificăm și să abordăm riscurile înainte de apariția complicațiilor grave de sănătate. Cele mai frecvente tulburări metabolice și nutrționale cu care se confruntă specialiștii din Clinca Davidescu sunt:

 1. Diagnostic, tratament și urmărire diabet zaharat de tip 1
 2. Diagnostic, tratament și urmărire diabet zaharat de tip 2
 3. Diagnostic, tratament și urmărire boala Gaucher
 4. Diagnostic, tratament și urmărire malabsorbția glucozei și a galactozei
 5. Diagnostic, tratament și urmărire hemocromatoza ereditară
 6. Diagnostic, tratament și urmărire fenilcetonuria
 7. Diagnostic, tratament și urmărire obezitate

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta să obțineți cele mai bune rezultate posibile pentru orice tulburări metabolice sau de nutriție. Nu ezitați să ne cereți ajutorul, suntem aici pentru dumneavoastră!

Prima vizită la clinica Davidescu

O vizită la un medic diabetolog sau la un medic metabolic este un pas important în gestionarea diabetului și a tulburărilor metabolice. În timpul primei programări, medicul dumneavoastră va trece în revistă istoricul medical și vor efectua câteva teste bazate pe afecțiunea dumneavoastră specifică – cum ar fi nivelul glicemiei, funcția renală, nivelul colesterolului și testele tiroidiene – astfel încât să poată crea un plan de tratament adaptat pentru dumneavoastră. 

Medicul specialist va investiga și alegerile dumneavoastră privind stilul de viață și va include sfaturi esențiale despre cum să vă monitorizați glicemia, cum să mâncați mai bine, cum să deveniți mai activi din punct de vedere fizic, cum să slăbiți și să vă mențineți o greutate sănătoasă. Dacă aveți un copil bolnav de diabet, veți afla, de asemenea, sfaturi practice, inclusiv despre cum să recunoașteți semnele și simptomele cheie, implicarea copilului dumneavoastră în îngrijirea diabetului și cum să faceți față aspectelor emoționale ale diabetului.

Clica Davidescu oferă servicii cuprinzătoare cu privire la:

 • Monitorizarea glicemiei
 • Mâncarea sănătoasă (inclusiv rețete) și gestionarea aportului de carbohidrați
 • Atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase
 • Utilizarea diferitelor terapii orale sau regimuri de insulină pentru a vă gestiona glicemia
 • Cum să faceți față stresului și epuizării cauzate de diabet
 • Și multe altele

La Clinica Davidescu, ne focusăm pe construirea încrederii pacientului deoarece acest lucru permite ca diagnosticul să fie cât mai precis posibil, astfel dezvoltând soluții personalizate care îl pot ajuta.

Programează o consultație

Pentru a rezerva o programare la Clinica Davidescu vă rugăm să sunați sau să completați formularul de rezervare de mai jos și un membru al personalului vă va contacta în scurt timp.

Lista de prețuri

Consultație diabet cu testarea glicemiei Gratuit
Consultație nutriție150 Lei
Dozare Hemoglobină glicată70 Lei
Ozonoterapie / ședință350 Lei
Pachet ozonoterapie2000 Lei
Pachet promoțional analize diabet85 Lei
Servicii spitalizare zi300 Lei
Terapie oxigen hiperbar 1 ședință (60 min)200 Lei
Terapie oxigen hiperbar 1 ședință (90 min)250 Lei
Terapie oxigen hiperbar 10 ședințe (60 min)1750 Lei
Terapie oxigen hiperbar 10 ședințe (90 min)2000 Lei
Terapie oxigen hiperbar 20 ședințe (60 min)3500 Lei
Terapie oxigen hiperbar 20 ședințe (90 min)4000 Lei
Terapie oxigen hiperbar 7 ședințe (60 min)1250 Lei

La Clinica Davidescu consultația fiecărui pacient va implica:

 • întocmirea unui istoric medical complet
 • efectuarea unui examen clinic
 • diagnosticare și prescriere tratament
 • urmarire și monitorizare a evoluției tratamentului

De ce să alegeți Clinica Davidescu?

Diabetul este o afecțiune care trebuie gestionată în mod corespunzător pentru a evita alte afecțiuni cronice și complicații. Cunoașterea diferenței dintre cele două tipuri vă va ajuta să înțelegeți care sunt cauzele bolii dumneavoastră și ce modificări ale stilului de viață puteți face pentru a avea o viață lungă și sănătoasă.

Credem în educarea pacienților noștri cu privire la prevenirea și gestionarea diabetului, astfel încât aceștia să poată lua decizii în cunoștință de cauză și să participe activ la planurile lor de tratament.

Profesioniștii noștri pricepuți folosesc tehnologie de ultimă generație pentru a diagnostica și monitoriza cu acuratețe starea unui pacient, permițându-i să primească cele mai eficiente tratamente disponibile pentru cel mai bun rezultat posibil. Pe măsură ce continuăm să lucrăm pentru a oferi îngrijiri de top pacienților noștri cu tulburări metabolice, rămânem dedicați să îi ajutăm să ducă o viață sănătoasă și împlinită.

Suntem aici să acordăm grijă și atenție pacienților noștri

Ne ocupăm de pacienții cu obezitate, tulburări lipoproteice, diabet zaharat și tulburări de grăsime corporală, cum ar fi lipodistrofia, oferind îngrijire de clasă mondială pentru toți pacienții noștri care se bazează pe noi pentru tratarea diabetului sau a tulburărilor de metabolism.

Lucrăm îndeaproape cu fiecare pacient pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat, bazat pe nevoile sale individuale. Prin controale periodice, gestionarea medicamentelor și modificări ale stilului de viață, scopul nostru este de a-i ajuta pe toți pacienții să își gestioneze sănătatea pe termen lung.

Echipa medicală

Curiozitatea ne ajută să continuăm să evoluăm și să ne dezvoltăm practicile pentru a le oferi pacienților cele mai bune rezultate posibile pentru nevoile lor.

Credem într-o abordare individualizată a îngrijirii pacienților, de aceea ne susținem personalul și medicii noștri prin educație, formare și expunere continuă la cele mai recente cercetări și practici medicale.

Dr. Gabriela Țiril

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Clinica Davidescu se implică de ani de zile în studii clinice, în efortul de a le oferi pacienților expunerea la cele mai recente metode, susținute științific, de tratament și îngrijire.

Recenzii fantastice pentru medicii noștri

Mulțumim tuturor persoanelor care ne-au apreciat calitatea serviciilor și au dorit să ne lase un review pe Google sau Meta.

YouTube player

Informații pentru pacient

Bolile nutriționale și metabolice sunt o categorie de afecțiuni medicale care apar din cauza deficiențelor în capacitatea organismului de a absorbi nutrienții și de a-i transforma în energie. Aceste deficiențe pot duce la probleme de sănătate cronice, inclusiv obezitate, anemie, scorbut și diabet. Deoarece fiecare boală nutrițională și metabolică este cauzată de diferite defecte genetice sau factori de mediu, este important ca medicii să fie conștienți de simptomele acestora. Pentru a trata eficient bolile nutriționale și metabolice, poate fi necesar ca pacienții să facă schimbări în stilul de viață, cum ar fi schimbarea dietei sau administrarea de suplimente de vitamine. Cu vizite regulate la medic și modificări ale stilului de viață recomandate de profesioniștii din domeniul sănătății, persoanele cu aceste afecțiuni pot duce o viață implinită. La Clinica Davidescu specialiștii diabetologi și nutriționiști, sunt dedicați să se asigura că pacienții noștri primesc cea mai bună îngrijire posibilă.
Diabetul este o afecțiune medicală cronică în care capacitatea naturală a organismului de a procesa glucoza, sau zahărul din sânge, este afectată. Atunci când nu este tratat, diabetul poate duce la complicații de sănătate pe termen lung, cum ar fi boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, orbire, insuficiență renală, leziuni nervoase și amputarea membrelor. Există două tipuri principale de diabet: Tipul 1, care este cauzat de o funcționare defectuoasă a sistemului imunitar în care organismul nu poate produce insulină și tipul 2, care rezultă dintr-un stil de viață nesănătos, cu o dietă săracă și inactivitate fizică, care duce în timp la rezistență la insulină. Ambele tipuri pot fi gestionate prin tratament și modificări ale stilului de viață, inclusiv prin consumul de alimente sănătoase și exerciții fizice regulate. Controalele regulate la specialiștii din Clinica Davidescu sunt esențiale pentru a ține diabetul sub control și pentru a preveni orice potențiale complicații.
Specialiștii în boli metabolice oferă îngrijire persoanelor care suferă de obezitate și de afecțiuni metabolice asociate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, anomaliile colesterolului și hipertensiunea arterială. Aceștia analizează rezultatele de laborator ale pacienților, efectuează examene fizice și analizează alte informații legate de sănătate pentru a determina potențialele zone cu probleme în ceea ce privește metabolismul organismului, elaborând planuri personalizate de nutriție și activitate fizică pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate, dar prescriu și medicamente atunci când este necesar. Pe lângă diagnostic și tratament, acești specialiști lucrează cu pacienții pentru a dezvolta planuri personalizate de stil de viață care includ sfaturi nutriționale și planificarea meselor, recomandări de activitate fizică, precum și strategii de gestionare a stresului.
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni medicale, printre care se numără tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat de zahăr din sânge și excesul de grăsime abdominală. Mulți pacienți nu știu că au sindrom metabolic, deoarece simptomele pot fi subtile. Simptomele sindromului metabolic includ o creștere a circumferinței taliei (peste 100 cm la bărbați și peste 89 cm la femei), niveluri ridicate de trigliceride în sânge, niveluri scăzute de colesterol HDL (colesterolul "bun") sau faptul că au cel puțin un nivel ridicat de glucoză a jeun. Dacă nu este tratat, sindromul metabolic poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2. Este esențială monitorizarea factorilor de risc asociați cu sindromul metabolic, astfel încât să se poată lua măsuri de depistare timpurie și măsuri preventive adecvate pentru a atenua problemele grave de sănătate.
Dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele comune asociate cu diabetul sau cu sindromul metabolic, cum ar fi sete excesivă, urinare frecventă, oboseală constantă, furnicături la nivelul extremităților și vedere încețoșată, este important să vizitați un medic cât mai curând posibil. Un medic specialist în diabet sau sindrom metabolic va putea evalua aceste semne și va putea oferi un plan de tratament specializat pentru a vă ajuta să vă gestionați afecțiunea. De asemenea, dacă ați fost diagnosticat cu diabet sau sindrom metabolic și doriți să primiți îndrumare și opțiuni de tratament, ar trebui să vă adresați unui medic specialist în diabet sau sindrom metabolic. La Clinica Davidescu, specialiștii noștri vă pot sfătui cu privire la modificările stilului de viață care vă pot reduce factorii de risc pentru aceste boli, vă pot oferi acces la instrumente de screening pentru depistarea precoce și prevenirea complicațiilor viitoare cauzate de diabet sau sindrom metabolic. Este esențial ca aceste afecțiuni să fie monitorizate în mod regulat pentru a menține un nivel optim de sănătate și bunăstare.
Medicii pot diagnostica tulburările metabolice cu ajutorul diferitelor teste de screening. Aceste teste măsoară cantitatea de anumite substanțe din sângele sau urina unei persoane. De asemenea, medicul va efectua un examen fizic, va întreba despre istoricul familial al pacientului și poate măsura prezența anumitor substanțe în țesuturi. Acest lucru poate implica efectuarea unei biopsii, în cadrul căreia un medic prelevează o mostră de țesut dintr-un organ, cum ar fi pielea sau ficatul, pentru testare. În plus, testele genetice pot ajuta medicii să confirme un diagnostic sau să determine probabilitatea ca o persoană să dezvolte acea afecțiune atunci când istoricul familial impune acest lucru.
Consultarea unui diabetolog sau a unui medic specialist în sindromul metabolic este un pas important în planul dumneavoastră de gestionare a sănătății. Acesta va revizui istoricul și va verifica tensiunea arterială, greutatea corporală și va solicita analize de laborator pentru a testa nivelul glicemiei. În plus, vă va putea oferi sfaturi privind nutriția, activitatea fizică și modificările stilului de viață care vă pot ajuta să reduceți riscul de complicații. Vizitele regulate la medicul specialist vă permit să țineți pasul cu evoluția îngrijirii dumneavoastră medicale și să identificați orice schimbări care ar putea fi necesare. Împreună cu asumarea responsabilității pentru sănătatea dumneavoastră, aceste întâlniri sunt benefice pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil pentru sănătatea pe termen lung.
Da, Clinica Davidescu asigura servicii medicale pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/specialist, astfel pacienții noștri pot beneficia servicii gratuite sau coplată redusă, deoarece clinica noastră este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Momentan, nu avem colaborări cu asiguratori de sănătate din domeniul privat.

Ofertă FizioKinetoTerapie. Super prețuri la pachete!

X
Pentru programări telefonice, apelați:

0770 494 971