Ecografia (numită și sonografie sau ultrasonografie) este un test de imagistică neinvazivă. O imagine cu ultrasunete se numește sonogramă. Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini în timp real sau video ale organelor interne sau ale altor țesuturi moi, cum ar fi vasele de sânge.
Ecografia permit medicilor să “vadă” detalii ale țesuturilor moi din interiorul corpului fără a face incizii. Și, spre deosebire de razele X, ultrasunetele nu utilizează radiații.
Deși majoritatea oamenilor asociază ultrasunetele cu sarcina, medicii folosesc ultrasunetele pentru multe situații diferite și pentru a examina mai multe părți diferite din interiorul corpului.
Cum funcționează o ecografie?
În timpul unei ecografii, un doctor medicală trece un dispozitiv numit transductor sau sondă peste o zonă a corpului sau în interiorul unei deschideri a corpului. Medicul aplică un strat subțire de gel pe pielea, astfel încât undele ultrasonore să fie transmise de la transductor prin gel și în corp.
Sonda convertește curentul electric în unde sonore de înaltă frecvență și trimite undele în țesutul corpului. Nu puteți auzi undele sonore.
Undele sonore ricoșează în structurile din interiorul corpului și se întorc la sondă, care convertește undele în semnale electrice. Un computer convertește apoi modelul de semnale electrice în imagini sau videoclipuri în timp real, care sunt afișate pe un ecran de computer aflat în apropiere.
Care sunt diferitele tipuri de ecografii?
Există trei categorii principale de imagistică cu ultrasunete, inclusiv:
- Ecografia de sarcină (ecografie prenatală).
- Ecografia de diagnosticare.
- Ghidarea cu ultrasunete pentru proceduri.
- Ecografia de sarcină
- Medicii folosesc adesea ultrasunetele (adesea numite ultrasunete prenatale sau obstetricale) pentru a vă monitoriza pe dvs. și pe făt în timpul sarcinii.
Medicii folosesc ultrasunetele prenatale pentru a:
- Confirma că sunteți însărcinată.
- Verifica dacă sunteți însărcinată cu mai mult de un făt.
- Estima cât timp ați fost însărcinată și vârsta gestațională a fătului.
- Verifica creșterea și poziția fătului.
- Vedea mișcarea și ritmul cardiac al fătului.
- Verifica dacă există afecțiuni congenitale (malformații congenitale) la nivelul creierului fetal, al măduvei spinării, al inimii sau al altor părți ale corpului său.
- Verifica cantitatea de lichid amniotic.
Majoritatea specialistilor recomandă o ecografie la 20 de săptămâni de sarcină. Acest test urmărește creșterea și dezvoltarea fătului în timpul sarcinii. Această ecografie poate arăta, de asemenea, sexul biologic al fătului.
Medicul dvs. poate solicita ecografii suplimentare pentru a obține răspunsuri la orice întrebări sau preocupări, cum ar fi potențialul de afecțiuni congenitale.
Ecografie de diagnosticare
Specialistii folosesc ultrasunetele de diagnosticare pentru a vizualiza părțile interne ale corpului pentru a vedea dacă ceva nu este în regulă sau nu funcționează corect. Acestea pot ajuta medicul să afle mai multe despre ceea ce cauzează o gamă largă de simptome, cum ar fi dureri inexplicabile, mase (noduli) sau ceea ce poate cauza un test de sânge anormal.
Pentru majoritatea examinărilor cu ultrasunete de diagnosticare, specialistul plasează transductorul (sonda) pe pielea . În unele cazuri, este posibil să fie nevoie să plaseze sonda în interiorul corpului , cum ar fi în vagin sau în rect.
Tipul de ecografie de diagnosticare pe care îl aveți depinde de detaliile cazului dvs.
Exemple de ecografii de diagnosticare includ:
- Ecografia abdominală: O sondă cu ultrasunete se deplasează de-a lungul pielii din zona mediană (abdomen) a corpului . Ecografia abdominală poate diagnostica multe cauze ale durerii abdominale.
- Ecografie renală: Furnizorii folosesc ecografia renală pentru a evalua dimensiunea, locația și forma rinichilor și a structurilor conexe, cum ar fi ureterele și vezica urinară. Ecografia poate detecta chisturi, tumori, obstrucții sau infecții în interiorul sau în jurul rinichilor .
- Ecografia mamară: O ecografie mamară este un test neinvaziv pentru a identifica noduli și chisturi mamare. Medicul poate recomanda o ecografie după o mamografie anormală.
- Ecografie Doppler: Aceasta este o tehnică specială de ultrasunete care evaluează mișcarea materialelor, cum ar fi sângele, în corpul . Aceasta îi permite medicului să vadă și să evalueze fluxul sanguin prin arterele și venele din corpul . Ecografia Doppler este adesea utilizată ca parte a unui studiu ecografic de diagnosticare sau ca parte a unei ecografii vasculare.
- Ecografia pelviană: O ecografie pelviană examinează organele din zona pelviană dintre abdomenul inferior (burta) și picioare. Unele dintre organele pelvine includ vezica urinară, prostata, rectul, ovarele, uterul și vaginul.
- Ecografia transvaginală: Medicul dvs. introduce o sondă în canalul dvs. vaginal. Aceasta arată țesuturile reproductive, cum ar fi uterul sau ovarele. O ecografie transvaginală se numește uneori ecografie pelviană, deoarece evaluează structurile din interiorul pelvisului (oasele șoldului).
- Ecografie tiroidiană: Furnizorii folosesc ultrasunetele pentru a vă evalua tiroida, o glandă endocrină în formă de fluture din gât. Furnizorii pot măsura dimensiunea tiroidei și pot vedea dacă există noduli sau leziuni în interiorul glandei.
- Ecografia transrectală: Medicul introduce un transductor cu sondă cu ultrasunete în rect. Acesta vă evaluează rectul sau alte țesuturi din apropiere, cum ar fi prostata la bărbați.
- Ghidarea cu ultrasunete pentru diferite proceduri
Doctorii folosesc uneori ultrasunetele pentru a efectua cu precizie anumite proceduri. O utilizare obișnuită a ultrasunetelor este de a ghida plasarea acului pentru a preleva probe de lichid sau țesut din:
- Tendoane.
- Articulații.
- Mușchi.
- Chisturi sau colecții de lichid.
- Mase de țesut moale.
- Organe (ficat, rinichi sau prostată).
- Organe de transplant (ficat, rinichi sau pancreas).
Exemple de alte proceduri care pot necesita ecografii includ:
- Transferul de embrioni pentru fertilizarea in vitro.
- Confirmarea plasării unui dispozitiv intrauterin după inserție.
- Proceduri de localizare a leziunilor.
Care este diferența dintre o ecografie 3D și o ecografie 4D?
În cazul ecografiilor din timpul sarcinii, ecografia tradițională este o imagine bidimensională (2D) a fătului. Ecografia 2D produce contururi și imagini cu aspect plat, ceea ce permite medicului să vadă organele și structurile interne ale fătului.
Ecografia tridimensională (3D) permite vizualizarea unor trăsături faciale ale fătului și, eventual, a altor părți ale corpului, cum ar fi degetele de la mâini și de la picioare. Ecografia cvadridimensională (4D) este ecografia 3D în mișcare. Medicii folosesc rareori imagistica ecografică fetală 3D sau 4D în scopuri medicale, deși poate fi utilă în diagnosticarea unei probleme faciale sau scheletice. Cu toate acestea, ei folosesc ecografia 3D în alte scopuri medicale, cum ar fi evaluarea polipilor uterini și a fibroamelor.
Deși ultrasunetele sunt considerate în general sigure, cu riscuri foarte scăzute, riscurile pot crește în cazul unei expuneri prelungite inutile la energia ultrasunetelor sau atunci când utilizatorii neinstruiți operează un aparat cu ultrasunete.
Cine efectuează o ecografie?
Un medic sau un tehnician ecograf efectuează ecografii. Aceștia sunt special instruiți pentru a opera un aparat cu ultrasunete în mod corespunzător și în siguranță.
Este important ca ecografia să fie întotdeauna efectuată de un profesionist și într-o unitate medicală.
Cum mă pregătesc pentru o ecografie?
Pregătirile vor depinde de tipul de ecografie pe care o veți face. Unele tipuri de ecografii nu necesită niciun fel de pregătire.
Pentru ecografiile pelvisului, inclusiv ecografiile în timpul sarcinii, ale sistemului reproducător feminin și ale sistemului urinar, este posibil să fie nevoie să vă umpleți vezica urinară prin consumul de apă înainte de test.
Pentru ecografiile abdomenului, este posibil să fie nevoie să vă adaptați dieta sau să postiți (să nu mâncați și să nu beți nimic în afară de apă) timp de câteva ore înainte de test.
În orice caz, medicul vă va anunța dacă trebuie să faceți ceva special pentru a vă pregăti pentru ecografie. Acesta vă poate da instrucțiuni în timpul unei consultații sau atunci când vă programează ecografia. Instrucțiunile pot fi, de asemenea, disponibile în fișa medicală electronică, dacă folosiți un astfel de sistem.
Ce se întâmplă în timpul unei ecografii?
Pregătirea pentru o ecografie variază în funcție de ce parte a corpului vă va fi scanată. Medicul vă poate cere să vă scoateți anumite piese de îmbrăcăminte sau să vă schimbați într-un halat de spital.
Ecografiile care implică aplicarea transductorului (sondei) peste piele (nu în corp), urmează acești pași generali:
- Vă veți întinde pe o parte sau pe spate pe o masă confortabilă.
- Medicul care se ocupă cu ecografia va aplica o cantitate mică de gel solubil în apă pe pielea , peste zona care urmează să fie examinată. Acest gel nu vă afectează pielea și nu vă pătează hainele.
- Tehnicianul va deplasa un transductor portabil sau o sondă peste gel pentru a obține imagini din interiorul corpului.
- Tehnicianul vă poate cere să stați foarte nemișcat sau să vă țineți respirația timp de câteva secunde pentru a crea imagini mai clare.
- După ce tehnicianul a obținut suficiente imagini, va șterge orice rest de gel rămas pe piele și veți termina procedura.
Un test cu ultrasunete durează de obicei între 30 de minute și o oră. Dacă aveți întrebări despre tipul specific de ecografie, adresați-vă medicului dvs.
Ecografia este dureroasă?
Ecografiile care sunt efectuate extern (peste piele) nu sunt, în general, dureroase. Nu veți simți undele sonore pe care le utilizează ultrasunetele. Dacă trebuie să aveți vezica urinară plină pentru procedură, aceasta poate fi inconfortabilă. De asemenea, poate fi inconfortabil să vă așezați pe masa de examinare dacă sunteți însărcinată.
Ecografiile care intră în interiorul cavităților corpului, cum ar fi vaginul sau rectul, pot fi inconfortabile, dar nu ar trebui să doară.
Sunt ultrasunetele sigure?
Da, cercetările efectuate până în prezent au demonstrat în mare măsură că tehnologia cu ultrasunete este sigură, fără efecte secundare dăunătoare. Ecografia nu utilizează radiații, spre deosebire de alte teste de imagistică medicală, cum ar fi razele X și tomografiile.
Cu toate acestea, toate ecografiile ar trebui să fie efectuate de către un profesionist care are pregătire în utilizarea acestei tehnologii specializate în condiții de siguranță.
Ce afecțiuni pot fi detectate prin ultrasunete?
Ecografia poate ajuta medicii să diagnosticheze o gamă largă de probleme medicale, inclusiv:
- Creșteri anormale, cum ar fi tumorile sau cancerul.
- Cheaguri de sânge.
- Splină mărită.
- Sarcina ectopică (atunci când un ovul fertilizat se implantează în afara uterului).
- Calculi biliari.
- Anevrism aortic.
- Pietre la rinichi sau la vezica urinară.
- Colecistită (inflamație a vezicii biliare).
- Varicocel (vene mărite în testicule).
Surse: