Bronhologie și Bronhoscopie Oradea
Ce înseamnă bronhoscopia?
Bronhoscopia este investigația care permite medicului să examineze căile aeriene (căile respiratorii).
Bronhoscopia este o tehnică de vizualizare (explorare) a interiorului căilor aeriene în scop diagnostic și terapeutic. Medicul va folosi un aparat numit bronhoscop care se introduce prin gura pacientului (sau uneori prin nas) pentru examinarea căilor aeriene, pentru a detecta eventuale anomalii: corpi străini, sângerări, tumori, inflamație.
Bronhoscopul flexibil este alcătuit din material flexibil, cu fibre optice, o sursă de lumină și, uneori, o camera de filmat. Astfel imaginile din interiorul căilor respiratorii (aeriene) pot fi văzute de medicul care efectuează bronhoscopia.
În acest fel medicul va vizualiza circa 2/3 din interiorul plămânilor dumneavoastră.
Bronhoscopul flexibil este cel mai comod pentru pacient.
Bronhoscopul rigid este folosit numai în situații speciale. Medicul vă va anunța din timp pentru această procedură specială.
Programează o consultație
Pentru a rezerva o programare la Clinica Davidescu vă rugăm să sunați sau să completați formularul de rezervare de mai jos și un membru al personalului vă va contacta în scurt timp.
Când recomandă medicul bronhoscopia
Folosind bronhoscopul, medicul dumneavoastră poate examina sistemul respirator: laringe, trahee, bronhii și bronhiole (arborele bronșic, căile aeriene).
Bronhoscopia este utilă pentru diagnosticarea și tratarea corespunzătoare (pe baza rezultatelor obținute în urma bronhoscopiei) a afecțiunilor respiratorii:
- Boli pulmonare diverse
- Tumori
- Tuse cronică
- Infecții
- Hemoptizii (sânge din plămâni)
Uneori, bronhoscopia are rol therapeutic (de tratament). De multe ori în aceste situații este necesară bronhoscopia rigidă și anestezie generală.
Spre exemplu, extragerea unor corpi străini (obiecte sau bucăți de mâncare) aspirate accidental.
Prin bronhoscop se pot aspira secrețiile abundente din plămâni
Sau cauterizate (extirpate) diverse tumori, polipi.
Pregătirea pentru bronhoscopie
Bronhoscopia nu este dureroasă!
Pe durata bronhoscopiei flexibile veți fi treaz dar veți avea anestezie locală pentru confortul dumneavoastră (anestezie la nivelul gâtului și căilor respiratorii).
Un spray cu anestezic este aplicat local, în gât sau nas, apoi prin gargară și picături. Efectul anestezicului este de amorțire a gâtului. Veți avea senzația de “nod în gât”, nu veți mai putea “înghiți” atât timp cât durează anestezia. Uneori pacienții se tem că nu mai pot respira din cauza acestor senzații datorate anesteziei.
Anestezia NU blochează (nu astupă) căile respiratorii!!! Veți avea spațiu suficient pentru respirat inclusiv în momentul în care medicul introduce în căile aeriene bronhoscopul! Uneori, se administrează oxigen pe durata bronhoscopiei.
Trebuie să evitați să mâncați cu 6 până la 10 ore înainte de bronhoscopie.
Procedura de bronhoscopie flexibilă
Odată ce sunteți relaxat și pregătit, după anestezia locală, medicul va introduce bronhoscopul prin gură.
Prin bronhoscop pot fi introduce mici instrumente (perii, pense) pentru a colecta probe de țesut, extragere de corpi străini, oprirea sângerărilor, etc. din căile respiratorii și din plămân.
De asemenea, medicul va “spăla” bronhiile cu ser fiziologic pentru a recolta celule și secreții pentru diagnostic și tratament.
În funcție de afecțiunea dumneavoastră, medicul poate găsi: sânge, mucus, infecție, edem, corpi străini sau tumori.
La finalul procedurii, bronhoscopul este retras din căile respiratorii.
Riscurile bronhoscopiei
Bronhoscopia este o procedură sigură pentru majoritatea pacienților!!!
Eventualele evenimente, întâlnite mai frecvent, care în general nu sunt severe, include următoarele aspecte:
- sângerare, mai ales după biopsie
- dificultăți respiratorii
- nivel scăzut de oxigen în timpul procedurii
- vomă
- tuse persistentă
Extrem de rar apar incidente severe:
Infarct miocardic, sângerări în cantitate mare, pneumotorax (colabarea plămânului), tulburări severe ale bătăilor inimii (aritmii), spasm al căilor aeriene (bronhospasm, laringospasm) cu insuficiență respiratorie (oxigen redus în sânge cu sau fără creșterea CO2 în sânge/hipoxemie, hipercapnie), embolie pulmonară (infarct pulmonar), sincopă,traumatisme severe ale căilor aeriene.
Rata de mortalitate prin bronhoscopie este extrem de redusă: sub 0,1 %
Contactați medicul dumneavoastră, dacă după bronhoscopie apar:
- febră peste 38 grade Celsius care persistă după primele 24 de ore
- tuse cu sânge în cantitate mare
- respirație dificilă
- durere în piept
Recuperarea după bronhoscopie
Durata unei proceduri de bronhoscopie este relativ mică – până la 30 de minute, din momentul în care sunteți introdus în sala de bronhoscopie.
Efectuarea anesteziei cuprinde cea mai lungă perioadă de timp din durata totală a procedurii.
În cazul bronhoscopiei rigide, intervenționale, se va efectua anestezie generala, iar pacientul va fi internat.
Ulterior e necesar să aveți un repaus supravegheat după bronhoscopie (uneori sunt necesare câteva ore) până trece efectul anesteziei locale.
Veți putea bea lichide sau mânca alimente solide când gâtul nu mai este deloc amorțit.
Revenirea poate să dureze 1-2 ore.
Gâtul dumneavoastră poate fi ușor uscat sau puteți avea senzația de «zgârietură» timp de cateva zile și puteți fi răgușit. Aceste senzații sunt normale după bronhoscopie, pot să dureze câteva zile și dispar fără tratament.
Bronhoscopia – INFORMAȚII DE REȚINUT!
- Bronhoscopia este o procedură sigură pentru majoritatea pacienților!
- Bronhoscopia nu e dureroasă!
- Pe durata bronhoscopiei flexibile veți fi treaz dar veți avea anestezie locală pentru confortul dumneavoastră ( anestezie la nivelul gâtului și căilor respiratorii).
- Anestezia NU blochează (nu astupă) căile respiratorii!
- Veți avea spațiu suficient pentru respirat inclusiv în momentul în care medicul introduce în căile aeriene bronhoscopul!
Bronhoscopia poate fi folosită și pentru a obține mostre de mucus sau țesut, pentru a îndepărta corpuri străine sau alte blocaje din căile respiratorii sau plămâni sau pentru a oferi tratament pentru probleme pulmonare.
Clinica Davidescu oferă un cadru confortabil și eficient pentru a vă asigura:
- Diagnostice precise și tratament prompt pentru o gamă largă de simptome și boli
- Expertiză în afecțiuni care afectează oricare dintre sistemele organismului
- Îndrumare, consiliere și intervenții preventive pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate
- Îngrijire cuprinzătoare pe tot parcursul vieții și îngrijire paliativă
Clinica Davidescu este aici pentru tine
Indiferent de cât timp aveți o suferință, este important să știți că în Clinica Davidescu beneficiați de asistență de specialitate, diagnostic, tratament și monitorizarea evoluției tratamentului.
Medicii noștri pot efectua bronhoscopia pentru:
- Diagnostic, tratament și urmărire în caz de blocaje ale căilor respiratorii (obstrucție)
- Diagnostic, tratament și urmărire zone îngustate în căile respiratorii (stricturi)
- Diagnostic, tratament și urmărire inflamație și infecții, cum ar fi pneumonia, tuberculoza și infecțiile pulmonare fungice sau parazitare
- Diagnostic, tratament și urmărire boală pulmonară interstițială
- Diagnostic, tratament și urmărire a tusei persistente
- Diagnostic, tratament și urmărire ale tusei cu sânge
- Diagnostic, tratament și urmărire tumori sau cancer bronșic
Pneumologii apelează, de asemenea, la bronhoscopie pentru:
- Îndepărtarea obiectelor străine sau a altor blocaje
- Drenarea unei zone cu abces
- Colectarea sputei
- Lavaj bronhoalveolar pentru a diagnostica afecțiunile pulmonare
- Îndepărtarea secrețiilor, a sângelui, a dopurilor de mucus sau a excrescențelor (polipi), astfel curățând căile respiratorii
- Terapia cu laser sau radioterapie pentru tumorile bronșice
- Plasarea unui stent pentru a menține deschise căile respiratorii (plasarea unui stent)
- Controlul sângerărilor în bronhii
Soluția este să alegeți Clinica Davidescu pentru sănătatea dumneavoastră. În cadrul clinicii noastre, pacienții beneficiază de servicii medicale de cea mai bună calitate și siguranță.
Prima vizită la clinica Davidescu
La Clinica Davidescu vom discuta despre ceea ce vă puteți aștepta de la prima consultație și vă vom explica pașii pe care îi veți face pentru ca întâlnirea să decurgă mai ușor pentru dvs.
La prima vizită veți completa toate formularele necesare. Dacă nu înțelegeți întrebările sau formularele, va oferim suport – suntem aici să vă explicăm toate informațiile. In continuare, consultația propriu-zisa va consta în:
Documentarea simptomelor
Primul lucru pe care pneumologul nostru îl va face este să descopere simptomele dumneavoastră, adresându-vă întrebări detaliate cu privire la problemele cu care v-ați confruntat, la frecvența cu care apar simptomele și la gravitatea simptomelor atunci când acestea există. Veți fi întrebat despre istoricul medical anterior și despre medicamentele pe care administrați în prezent.
Vă recomandăm să transmiteți medicului orice informație despre simptomele sau afecțiunea dumneavoastră, chiar dacă aveți impresia că ar putea fi neimportantă.
Examinarea fizică
Pneumologul va efectua, de asemenea, o examinare fizică. Examinarea fizică joacă un rol mai mic în diagnosticare, deoarece problema se află de cele mai multe ori în interior, mai degrabă decât în cazul în care pacientul are simptome fizice notabile.
Screeninguri de evaluare a afectării pulmonare
Pneumologii noștri folosesc diverse teste și proceduri pentru a diagnostica și trata diferite afecțiuni respiratorii. Aceștia pot utiliza teste imagistice, cum ar fi raze X, bronhoscopie, tomografii computerizate sau ultrasunete pentru a căuta nereguli structurale în plămâni și în zona toracică.
Unele afecțiuni respiratorii, inclusiv astmul și BPOC, restricționează căile respiratorii ale pacientului, ceea ce face mai dificilă utilizarea întregii capacități pulmonare. Medicii noștri efectuează teste de spirometrie și alte teste ale funcției pulmonare pentru a măsura volumul de aer din plămâni, pentru a verifica cât de ușor intră oxigenul în sânge sau pentru a testa prezența oxidului nitric în respirație.
Alte proceduri de testare
În cazul în care rezultatele testelor imagistice nu sunt concludente, medicul pneumolog poate recomanda o biopsie. În timpul acestei proceduri sel va îndepărta o mică mostră de țesut pentru a o examina într-un laborator. Acest test poate arăta semne de inflamație, infecție sau cancer.
În clinica noastră beneficiați de studii de somn pentru unele tulburări respiratorii, cum ar fi apneea în timpul somnului. În timpul unui studiu al somnului, sau polisomnogramă, un echipament special înregistrează activitatea creierului și a mușchilor pacientului, precum și mișcarea ochilor, ritmul cardiac și ritmul respirației în timp ce aceasta doarme.
În cazul în care pneumologul vă prescrie un tratament, acesta se asigură că înțelegeți pe deplin:
- Ce a fost prescris și ce efect ar trebui sa constatați
- Exact când, cât timp și mai ales cum trebuie să administrați medicamentele
- Efectele secundare potențiale ale medicamentelor și ce trebuie să faceți în cazul în care acestea apar
Dacă sunt necesare consultații de monitorizare, vom face programarea înainte de a pleca din clinica noastră.
Dacă vă confruntați cu simptome asociate cu boli pulmonare, cum ar fi tusea, respirația șuierătoare, dificultăți de respirație, oboseală, amețeli, precum și senzație de apăsare și durere în piept, pneumologii de la Clinica Davidescu vă pot ajuta.
Programează o consultație
Pentru a rezerva o programare la Clinica Davidescu vă rugăm să sunați sau să completați formularul de rezervare de mai jos și un membru al personalului vă va contacta în scurt timp.
Lista de prețuri
Bronhoscopie cu biopsie | 1000 Lei |
Bronhoscopie cu aspirat bronșic | 700 Lei |
Consultație bronhoscopie | 300 Lei |
Consultație pneumologie medic primar | 250 Lei |
Consultație pneumologie medic specialist | 200 Lei |
Consultație pneumologie la domiciliu | 400 Lei |
Consultație de urgență | 500 Lei |
CT torace nativ | 270 Lei |
Ecografie toracică | 100 Lei |
Ozonoterapie / ședință | 350 Lei |
Pachet consultație și referat medical | 250 Lei |
Pachet ozonoterapie | 2000 Lei |
Pleurodeză cu bleomicină cu ghidaj ecografic | 500 Lei |
Pulsoximetrie | 60 Lei |
Pulsoximetrie nocturnă continuă | 100 Lei |
Puncție pleurală | 300 Lei |
Puncție pleurală – ghidaj ecografic diagnostică și evacuatorie | 450 Lei+costul analizelor recomandate |
Servicii spitalizare zi | 350 Lei |
La Clinica Davidescu consultația fiecărui pacient va implica:
- întocmirea unui istoric medical complet
- efectuarea unui examen clinic
- diagnosticare și prescriere tratament
- urmarire și monitorizare a evoluției tratamentului
De ce să alegeți Clinica Davidescu?
Fundația clinicii noastre este pneumologia cu toată aria ei de boli asociate aparatului respirator. Acestea pot varia de la o clasică pneumonie, până la un astm bronșic dificil de stăpânit, slab boli rare slab depistate, adesea ignorate precum fibrozele pulmonare nediferențiate, histiocitoza X, pneumonita cronică de hipersensibilitate fibrozanta, deficitul de alpha-1 Antitripsina etc. Astfel, am reușit sa ne diferentiem prin apropierea strânsă de nevoile comunității în care trăim, si anume, prin sustinerea celor ce nu au reușit să găsească un diagnostic pentru aceste boli subservite de serviciile medicale teritoriale.
La Clinica Davidescu alocăm toate resursele pentru a asigura fiecărui pacient, servicii medicale de prevenție, diagnosticare și monitorizare la cele mai înalte standarde, bazate pe tehnologie de ultimă generație și servicii medicale realizate de o echipă de specialiști cu experiență. Astfel, asigurăm accesul la serviciile noastre printr-un sistem integrat de clinică medicală și laborator de analize.
Suntem aici pentru a fi alături de pacient în fiecare etapă a procesului de tratament, de la diagnosticare, la testare, la urmărire și apoi la stabilirea unui plan de îngrijire. Prin plan de îngrijire, ne referim la faptul că pacienții sunt îndrumați pe parcursul întregului proces de îmbunătățire a sănătății, oferind informații privind modul de prevenire a bolilor, precum și diagnosticarea timpurie a acestora.
Suntem aici să acordăm grijă și atenție pacienților noștri
Pentru că vă cunoaștem istoricul medical și înțelegem imaginea de ansamblu a stării dumneavoastră de sănătate, ne ocupăm de orice problemă și elaborăm soluții în timp util. La Clinica Davidescu colaborăm cu dumneavoastră pentru a stabili un plan cuprinzător de îngrijire care să vă ajute să rămâneți sănătos.
Clinica Davidescu oferă servicii complete, o mare varietate de opțiuni de tratament, cele mai avansate tehnologii de diagnosticare și îngrijire ambulatorie. Resursele noastre avansate sunt susținute de echipe multidisciplinare, înalt calificate, care coordonează și personalizează îngrijirea pentru a răspunde nevoilor unice ale fiecărui pacient.
Vă recomandăm să nu amânați vizita la medicul specialist dacă aveți o suferință, durere sau disconfort sau orice situație (stare) de îmbunătățit, întrucât multe boli pot fi tratate înainte ca acestea să progreseze.
Echipa medicală
Curiozitatea ne ajută să continuăm să evoluăm și să ne dezvoltăm practicile pentru a le oferi pacienților cele mai bune rezultate posibile pentru nevoile lor.
Credem într-o abordare individualizată a îngrijirii pacienților, de aceea ne susținem personalul și medicii noștri prin educație, formare și expunere continuă la cele mai recente cercetări și practici medicale.
Lector Univ. Dr. Lavinia Davidescu
medic primar pneumolog
- Ecografie generală
- Explorări funcționale respiratorii
- Endoscopie bronșică
- Managementul tulburărilor respiratorii în timpul somnului- somnologie nivel I și II
- Managementul tulburărilor respiratorii în timpul somnului- ventilație non-invazivă
Dr. Alin Suciu
medic primar medicină de urgență, medic specialist pneumolog
- Endoscopie bronșică
Clinica Davidescu se implică de ani de zile în studii clinice, în efortul de a le oferi pacienților expunerea la cele mai recente metode, susținute științific, de tratament și îngrijire.
Recenzii fantastice pentru medicii noștri
Mulțumim toate persoanelor care ne-au apreciat calitatea serviciilor și au dorit să ne lase un review pe Google sau Meta.
Popescu Andrei
Molnar Silviu
Calugar Iulian
Alin Polinca
Brad Livia
Informații pentru pacient
- Diagnosticarea bolilor pulmonare sau a altor cauze ale dificultăților de respirație.
- Prelevarea de probe de mucus sau de țesut.
- Evaluarea și tratarea blocajelor din căile respiratorii.
- Evaluarea ganglionilor limfatici din apropierea plămânilor.